Zadužbine Nemanjića

SOPOĆANI – ĐURĐEVI STUPOVI – STUDENICA – ŽIČA – LJUBOSTINJA

2 dana (1 noćenje) – autobusom

Cena putovanja po osobi:

7.490 rsd

Program putovanja:

1. dan: BEOGRAD – SOPOĆANI – ĐURĐEVI STUPOVI – STUDENICA

Sastanak grupe na dogovorenom mestu u 07.30h. Polazak autobusa u 08 sati. Među visokim i nerodnim brdima na kamenim liticama, nedaleko od svoje prestonice Rasa, kralj Uroš I je podigao hram Sv. Trojice nad samim izvorom reke Raške. Naziv Sopoćani je dobio po starojslovenskoj reči sopot, što znači izvor. Sopoćanski hram je u 17 veku bio razrušen od strane turaka. Preko dva i po veka je bio napušten. Arhitektura Sopoćana je bila obnovljena od 1927. do 1929. godine da bi hram ponovo stradao u drugom svetskom ratu. Od 1948. godine pa sve do danas povremeno se preduzimaju konzervatorski-restauratorski radovi čime se arhitektura Sopoćana konsolidovala i obezbedila za njihovo trajno održavanje i korišćenje. Odlazak za Đurđeve Stupove jedan od najstarijih manastira u nekadašnjem prestonom području srednjovekovne Srbije koje je podigao Stefan Nemanja u prvim godinama posle stupanja na presto velikog župana. Manastir je podignut na samom vrhu istaknutog uzvišenja, a osobena arhitektura crkve Sv. Đorđa sa dve kule zvonika, odredila je kasnije naziv i crkvi i manastiru – Đurđevi stupovi. Gradnja crkve je završena 1171. godine, nešto kasnije oko 1175. godine crkva je i oslikana, a manastir je odmah stekao veliki ugled kao prva vladarska zadužbina dinastije Nemanjića. Nastavak puta za Studenicu. Po dolasku smeštaj u konak. Noćenje.

2. dan: STUDENICA – ŽIČA – LJUBOSTINJA – BEOGRAD

Doručak. Razgledanje manastira Studenica koju je podigao veliki župan Nemanja uoči odricanja od prestola 1197. godine. Manastir Studenica je jedan od najlepših srpskih i svetskih manastira ne samo zbog prefinjene arhitekture vizantijsko raške škole več i zbog prelepih predela na kojima se nalazi. Studenički kompleks obuhvata Bogorodičinu crkvu, crkvu Sv. Nikole iz XIII veka i Kraljevu crkvu (crkva Sv. Joakima i Ane) sagrađenu u vreme kralja Milutina 1314. godine. Unesko je 1986. uvrstio Studenicu u listu Svetske Baštine. Odlazak za manastir Žiča – srpski srednjevekovni manastir iz prve polovine XIII veka, koji se nalazi u blizini Kraljeva i pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve. Podigao ju je prvi kralj Srbije, Stefan Nemanjić od 1206. do 1221. godine, a značajnu ulogu u njenom podizanju imao je i njegov brat Sveti Sava. U poslednjoj deceniji XIII veka manastir je stradao u napadu Tatara, ali početkom XIV veka ju je obnovio kralj Milutin. Tokom srednjeg veka, u Žiči su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjiča. Nastavak puta za manastir Ljubostinja. Razgledanje manastira Ljubostinja zadužbina kneginje Milice. Crkvu je pred Kosovsku bitku 1387/88 godine u najlepšem duhu moravske škole, sazidao Rade Neimar. Izmedju 1402. i 1405. godine je monah Makarije crkvu živopisao. Ljubostinja je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Povratak za Beograd sa kraćim zadržavanjima radi odmora. Dolazak u Beograd u poslepodnevni satima.

Informacije i napomene za putovanje:

U cenu putovanja je uračunato: prevoz mini busom, smeštaj u konaku manastira Studenica u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi 1 noćenja sa doručkom (usluživanjem), usluge licenciranog turističkog vodiča i troškovi organizacije putovanja.

U cenu putovanja nije uračunato: boravišna taksa i osiguranje, individualni troškovi i ulaznice koje nisu obuhvaćene cenom putovanja.

Uslovi plaćanja i način plaćanja: uskoro više informacija

Opšte napomene: uskoro više informacija